Заедно да превенираме и се бориме против ракот на дојка

Времетраење: 01.01.2023– 31.12.2023

Локација: Општина Свети Николе

Имплементатор: Организација на жените на општина Свети Николе

Главна цел: Цел и задача на проектот наменет за групата за самопомош е да се зајакне самодовербата на жените од групата и новозаболените жени полесно да ја прифатат болеста заради полесно надминување на последиците од болеста.

Проектот ќе биде наменет и за едукација за превенција од рак на дојка и матка, да се охрабрат жените секоја година да прават ехо преглед на дојка, редовни контроли и по потреба мамографски прегледи како и гинеколошки и редовни месечни самопрегледи.

За да успееме да ги реализираме нашите цели, имаме потреба од ангажирање на стручни лица кои можат да го постигнат тоа преку давање на соодветна стручна здравствена и психолошка едукација со доктор и психолог и физиотерапевт.

Активности:

· Реализирање на едукативни и терапевтски работилници водени од лекарка, психолог и на различни теми со групата за самопомош;

· Работилници со физички и креативни вежби водени од сертицифиран физиотерапевт со групата за самопомош

· Одржување на индивидуални средби со новозаболени жени

· Заедничка посета на црква/манастир или друг објект од археолошко значење

· Одржување на еден локален настан – розева прошетка – со општата јавност, жени од општина Свети Николе;

· Набавка на ортопедски помагала – градници и перики и организирана посета на гинеколог како и вршење на ехо и мамографски прегледи

· Реализирање на едукативни работилници во рурални средини за превенција од рак на дојка и матка

· Реализирање на едукативни работилници во рурални средини за ментално и физичко здравје

· Организирана посета за ехо и мамографски прегледи на жени од руралните средини

Буџет: 200.000 МКД

Финансиран од: Локална самоуправа на општина Свети Николе

Е-билтен

Пријавете се на Е-билтенот за да ги добивате најновите информации во врска со ОЖО Свети Николе.
Затвори
Е-билтен