Меѓународен ден на човекови права

Денот на човековите права се одбележува секоја година на 10 декември, почнувајќи од 1948 година – денот кога Генералното собрание на Обединетите нации ја усвои, Универзалната декларација за човекови права (УДЧП). Декларацијата е документ од пресвртница, кој ги прокламира неотуѓивите права што ги има секој како човечко суштество – без разлика на раса, боја на кожа, религија, пол, јазик, политичко или друго мислење, национално или социјално потекло, имот, раѓање или друг статус. Достапен на повеќе од 500 јазици, тој е најпреведуваниот документ во светот.

Темата за 2022: Достоинство, слобода и правда за сите

Во децениите по усвојувањето на Универзалната декларација за човекови права во 1948 година, човековите права станаа повеќе признати и погарантирани ширум светот. Оттогаш служеше како основа за проширен систем на заштита на човековите права кој денес се фокусира и на ранливите групи како што се лицата со посебни потреби, домородните народи и мигрантите.

Сепак, ветувањето на УДЧП, за достоинство и еднаквост во правата, беше под постојан напад во последниве години. Додека светот се соочува со нови и тековни предизвици – пандемии, конфликти, експлозивни нееднаквости, морално банкротиран глобален финансиски систем, расизам, климатски промени – вредностите и правата содржани во УДЧП обезбедуваат водич за нашите колективни дејства кои не оставаат никого зад себе.

Едногодишната кампања се обидува да ја префрли иглата на разбирање и акција кон поголемо познавање на универзалноста на УДЧП и активизмот поврзан со него.

 

ЗОШТО Е ВАЖЕН ДЕНОТ НА ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА

Луѓето заслужуваат да бидат третирани праведно, со достоинство и почит.

Сите ние сме родени еднакви и треба да се однесуваме како такви. Секој човек заслужува збир на права со кои може да го живее својот живот како што сака, и без да биде угнетуван, потиснат или сопственост на некој друг.

Не потсетува до каде сме стигнале.

Иако дефинитивно има уште долг пат да се помине, треба да одвоиме момент за да признаеме дека се постигнува напредок, а светот е подобро и поправедно место за повеќе луѓе отколку што беше пред неколку стотици години. Ајде да го признаеме тоа, а потоа да продолжиме со подобрувањата што допрва треба да се направат.

Промовира единство

Декларацијата за човекови права беше договорена од 48 земји-членки кога за прв пат беше креирана. Тоа е 48 земји кои споделуваат заедничко верување дека животот треба да биде и може да биде подобар за секого.

На 10 декември официјално завршува и кампањата „16 дена активизам против родово базирано насилство“ која започнува на 25 ноември и која има за цел да влијае на подигање на свеста за родово базирано насилство и елиминација на секоја форма на насилство врз жените и девојките.

Е-билтен

Пријавете се на Е-билтенот за да ги добивате најновите информации во врска со ОЖО Свети Николе.
Затвори
Е-билтен