Мај – Месец на женската здравствена заштита

Важноста на месецот на женското здравје

Месецот на женското здравје служи како потсетник да се грижите за целокупното здравје и да го направите приоритет во вашиот живот. Ова вклучува барање медицинска помош кога ви е потребна, но вклучува и ангажирање во превентивна грижа за да бидете здрави, како што се закажување прегледи, прегледи, вакцини, водење здрав начин на живот и многу повеќе. Околу 15% од жените постари од 18 години се со лоша здравствена состојба.

Месецот на женското здравје делува и како можност за едукација на жените за најчестите ризици по нивното здравје, симптомите, предупредувачките знаци и кога треба да побараат лекарска помош, за да знаат кога нешто не е вообичаено. Еве некои од најважните здравствени грижи што жените треба да ги земат во предвид за време на месецот на женското здравје:

– Рак на дојка – Ракот на дојката е најчест тип на рак кај жените. За да се заштитите, важно е да ги знаете симптомите на рак на дојка, но поважно е да правите редовни месечни самопрегледи и да правите годишен преглед на дојката за да проверите дали има какви било промени.

– Рак на грлото на матката – Ракот на грлото на матката е најчесто предизвикан од хуманиот папиломавирус (ХПВ), кој е една од најраспространетите сексуално преносливи инфекции (СПИ). Може да поминат години за да се развие ракот на грлото на матката, па затоа е важно да се знаат симптомите, но и да се вакцинирате против ХПВ и да закажете рутински прегледи (ПАП тестови) еднаш годишно.

– Рак на јајчник – Постојат неколку фактори на ризик за рак на јајниците за кои е важно да се знае, како што е возраста – две третини од сите случаи се дијагностицираат кај жени на возраст над 55 години. Исто така, треба да правите редовни карлични прегледи за да ја проверите состојбата.

– Сексуално и репродуктивно здравје – Витална област на целокупното здравје на жената е сексуалното и репродуктивното здравје. Многу од здравствените грижи споменати погоре влијаат на сексуалното и репродуктивното здравје, но друга клучна област е практикувањето на безбеден секс. Безбедниот секс може да го ограничи ризикот од заразување со СПИ и да ви помогне да избегнете многу од симптомите и проблемите што доаѓаат со нив. Грижата за вашето сексуално и репродуктивно здравје не само што го одржува вашиот репродуктивен систем здрав и безбеден, туку исто така гарантира дека нема да развиете никакви основни проблеми. За жените кои се бремени или размислуваат да забременат, исто така е од витално значење да преземат соодветна пренатална грижа и да продолжат да му даваат приоритет на вашето здравје во текот на целата бременост. 

– Ментално здравје – Анксиозноста и депресијата се две главни здравствени грижи за секого, но различните нарушувања можат различно да влијаат на жените и мажите. Затоа е важно да се грижите за вашето ментално здравје со одржување на позитивно ментално здравје, да бидете свесни за потенцијалните знаци на проблеми со менталното здравје и да барате помош кога ќе забележите промени во тоа како се чувствувате. Разговарајте за вашите проблеми и промени со психолог кој ќе ве сослуша и посоветува како да надминете одредена ситуација или состојба.

– Физичка активност – Повеќе од 60% од жените не се занимаваат со препорачаната количина на физичка активност. Ова може да доведе до други здравствени проблеми, како што се дебелина, слаби мускули и коски, хипертензија, кардиоваскуларни болести и многу повеќе. Општо земено, се препорачува жените да имаат околу 30 минути умерена физичка активност секој ден (како

брзо одење). Останувањето физички активни ќе ви помогне да го подобрите вашето целокупно здравје и благосостојба.

– Исхрана – Друг важен дел од вашето здравје е тоа што го јадете. Ако јадете нездрава храна, тогаш поголема е веројатноста да развиете одредени здравствени состојби, како што е дебелината. Консумирањето на добро балансирана исхрана ќе помогне да се одржат здрави сите делови од вашето тело и да се спречи развојот на други здравствени проблеми.

– Остеопороза – Остеопорозата е болест која ги разредува и слабее коските, намалувајќи ја густината на коските. Остеопорозата е почеста кај жените отколку кај мажите. Некои важни совети за избегнување на остеопорозата вклучуваат исхрана со многу витамин Д и калциум, не пушење и редовно вежбање.

– Кардиоваскуларни болести – Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт кај жените. Затоа е од клучно значење да ги знаете факторите на ризик – дијабетес, дебелина, нездрава исхрана, физичка неактивност, пушење и пиење премногу алкохол, генетски предиспозиции – и да ги преземете соодветните чекори во вашиот живот за да го намалите ризикот од развој на срцеви заболувања.

Листата на болести е долга, но вашата грижа за сопственото ментално и физичко здравје е клучна!

Секако тука мора да се потенцира и проблемот со неадекватна здравствена заштита за секого и недостапноста на здравствените услуги за сите. Ова особено се однесува на жените и девојките од руралните средини, а во последните неколку години и во помалите општини од државата, кои немаат никаков пристап до здравствени услуги во своето место на живеење.

Мај е месец на женската здравствена заштита! Овој месец ја славиме и почитуваме важноста на здравјето и благосостојбата на жените. Тоа е потсетник дека грижата за себе не е само еднократна работа, туку и доживотна обврска. Жените имаат уникатни здравствени потреби кои бараат специјализирана грижа, а овој месец е можност да се подигне свеста за важноста на пристапот до квалитетна здравствена заштита за сите жени.

Овој месец, одвојте време да закажете преглед кај вашиот лекар. Без разлика дали се работи за физички преглед или рутински скрининг, важно е да се даде приоритет на вашето здравје. Не заборавајте да поставите какви било прашања или да одговорите на какви било грижи што можеби ги имате.

Да потсетиме и дека грижата за здравјето на жените е повеќе од само физичко здравје. Тоа вклучува ментално здравје, емоционално здравје и социјална благосостојба. Мора да работиме на елиминирање на стигмата околу менталното здравје и да ги охрабриме жените да бараат грижа што им е потребна.

Конечно, да се поддржуваме и да се поттикнеме една со друга во нашите патувања кон добро здравје. Грижата за здравјето на жените не е единствен пристап за сите и сите ние имаме уникатни потреби и искуства. Ајде да ги славиме нашите разлики и да се зајакнеме едни со други да ги дадеме приоритетите на нашето здравје и благосостојба.

Е-билтен

Пријавете се на Е-билтенот за да ги добивате најновите информации во врска со ОЖО Свети Николе.
Затвори
Е-билтен