Значење на боите во животот и здравјето

На 26.04, во мала сала на локална смоуправа на Општина Свети Николе, се одржа работилница на тема „Значење на боите во животот и здравјето“. Работилницата ја водеше Емина Петкова, психолог.

Целта на оваа работилница  е жените да го осознаат психолошкото влијание на боите кои влијаат врз многу аспекти од нашите животи – од расположението и менталната состојба, па до различните нивоа на енергија и емоции.

Боите имаат големо влијание врз нашиот секојдневен живот, влијаејќи на нашето расположение, ментална состојба, нивоата на енергија и емоции. Тие можат да предизвикаат различни одговори од различни поединци и култури, па дури и да влијаат на нашето однесување и донесување одлуки.

Топлите бои, како црвената и портокаловата често се поврзуваат со енергија, возбуда и страст, додека поладните бои, како сината и зелената може да предизвикаат чувство на смиреност, спокојство и релаксација. Жолтата често се поврзува со среќа и оптимизам, додека црната и сивата може да пренесат чувство на сериозност или формалност.

Покрај тоа, боите можат да влијаат на нашето ментално здравје и благосостојба. Изложеноста на одредени бои го намалува стресот и анксиозноста, промовира заздравување и ја подобрува когнитивната функција. На пример, зелената боја често се поврзува со природата и може да има смирувачки ефект врз умот и телото.

Генерално, боите играат значајна улога во секојдневниот живот и можат да имаат силно влијание врз нашите мисли, чувства и однесувања.

Оваа активност се реализира во рамки на проектот „Заедно да превенираме и се бориме против ракот на дојка”, финансиски поддржан од општина Свети Николе.

Е-билтен

Пријавете се на Е-билтенот за да ги добивате најновите информации во врска со ОЖО Свети Николе.
Затвори
Е-билтен