Настан: „Шепоти во огледалото” – Монодрама „СРАМ”

На 29 мај во Делчево и на 4 јуни во Свети Николе, Ангела Стојановска ја изведе својата монодрама „СРАМ” спојувајќи го емоционалното влијание на монодрамата со интерактивен дијалог и им обезбеди на присутните можност за споделување позитивни и негативни искуства.

Во првиот дел, публиката најде моменти на смеа и препознатливост додека актерката ги споделуваше своите искуства. Во вториот дел навлезе подлабоко, охрабрувајќи отворени дискусии за случаи на срам, омаловажување и дискриминација.

Од актерката:

„Монодрамата „СРАМ“ е моето простување со срамот од моето тело, од храната, од живеењето во оваа земја. Од срамот кој сум го негувала долго време, кој понекогаш не е лично мој и доаѓа од постапките на другите. Ова е моето прифаќање, заблагодарување и раскрстување со срамот. Време е срамот да оди кај некои други луѓе.“
Ангела Стојановска

Како заокружување на вечерта, присутните беа почастени со торта подготвена од актерката во текот на целата изведба, што дополнително го направи настанот поинтересен.

Настанот „Шепоти во огледалото“ е дел од проектот „Јаки жени ја јакнат заедницата“ во реализација на ОЖОСВН и финансиски поддржан од Шведска и The Kvinna Till Kvinna Foundation.

Е-билтен

Пријавете се на Е-билтенот за да ги добивате најновите информации во врска со ОЖО Свети Николе.
Затвори
Е-билтен