Организација на жените на општина Свети НиколеОрганизација на жените на општина Свети НиколеОрганизација на жените на општина Свети Николе
+389 32 444 620
Свети Николе, Македонија

Светски ден за борба против ракот

Светскиот ден на ракот кој се одржува секој 4 февруари е глобална иницијатива за обединување предводена од Унијата за меѓународна контрола на ракот (UICC). Со подигање на свеста низ целиот свет, подобрување на образованието и катализирање на лична, колективна и владина акција, сите ние работиме заедно за да го замислиме светот каде што се спасуваат милиони смртни случаи од рак што може да се спречат, а пристапот до третман и грижа за ракот кој спасува живот е еднаков за сите – без разлика кој си или каде живееш.

Додека живееме во време на напредоци кои влеваат стравопочит во превенцијата, дијагнозата и лекувањето на ракот, многумина од нас кои бараат нега од рак наидуваат на бариери на секој чекор. Приходите, образованието, географската локација и дискриминацијата врз основа на етничка припадност, пол, сексуална ориентација, возраст, попреченост и начин на живот се само неколку од факторите кои можат негативно да влијаат на грижата.

Оваа година како прва година од тригодишната кампањата 2022-2024 „Close the Care Gap“ или  „Затвори го јазот на грижата“ е за разбирање и препознавање на нееднаквостите во грижата за ракот низ целиот свет. Повеќегодишна кампања значи поголема изложеност и ангажман, повеќе можности за градење глобална свест и на крајот поголемо влијание. Овогодинешната тема е за правичност во пристапот до грижата за ракот.

Нашето време е да дејствуваме сега. Правете превентивни прегледи за вашето здравје.

#ЗатвориГоЈазотНаГрижата

#CloseTheCareGap

#WorldCancerDay2022

 

Е-билтен

Пријавете се на Е-билтенот за да ги добивате најновите информации во врска со ОЖО Свети Николе.
Затвори
Е-билтен