Зголемен крвен притисок

На 07.06, во рамки на здравствената програма, се одржа работилница на тема „Зголемен крвен притисок”. Работилницата ја водеше Гордана Митева, примариус специјалист доктор по семејна медицина.

Целта на оваа работилница е да ги едуцира присутните за важноста на превенцијата и ефективно лекување на одредена болест преку усвојување на здрав начин на живот. Клучно е учесниците да разберат дека оваа болест може успешно да се спречи и лекува. Дури и поединци со малку покачен крвен притисок може да почувствуваат одредени симптоми, иако поголемиот дел од случаите воопшто не покажуваат видливи знаци. Оваа карактеристика на болеста и го доби прекарот „тивок убиец“ поради честопати скриената природа.

Грижата за крвниот притисок е клучна за целокупното здравје. Високиот крвен притисок, ако не се контролира, може да доведе до сериозни компликации, како што се, срцеви заболувања, мозочен удар и проблеми со бубрезите. Со активно следење и контролирање на крвениот притисок, може значително да се намалат овие ризици. Едноставните промени во животниот стил, како што се балансирана исхрана, редовно вежбање, управување со стресот и избегнување тутун и прекумерно консумирање алкохол, можат да направат значителна разлика.

Дајте приоритет на вашето здравје со разбирање на важноста од одржување на здрави нивоа на крвен притисок и преземање проактивни чекори кон поздрава иднина.

Оваа активност се реализира во рамки на проектот „Заедно да превенираме и се бориме против ракот на дојка”, финансиски поддржан од општина Свети Николе.

Е-билтен

Пријавете се на Е-билтенот за да ги добивате најновите информации во врска со ОЖО Свети Николе.
Затвори
Е-билтен